maandag 21 december 2009

the singing detective



Deze serie geschreven door Dennis Potter met Michael Gambon in de hoofdrol is er eentje die iedereen gezien moet hebben. In zes afleveringen wordt de ziel van detectiveschrijver Philip E. Marlow blootgelegd. Hij ligt in het ziekenhuis door een huid- en gewrichtziekte waardoor hij niet kan schrijven. Dennis Potter leed zelf aan die ziekte en schreef met een aan zijn hand vastgebonden pen en werd vastgebonden aan zijn rolstoel om mee de serie op film te kunnen zetten.

Het verhaal speelt zich af in drie werelden: ziekenhuis, misdaadverhaal en Engeland in oorlogstijd Deze lopen in Marlows brein in elkaar over, waardoor een vierde laag ontstaat, waarin personages interageren. Fictie en realiteit vloeien in elkaar over, verschillende personages worden door dezelfde personen gespeeld. Trauma's worden ontrafeld en de fictie heelt.



De serie is echt meesterlijk geschreven. De manier waarop de verschillende werelden in elkaar overvloeien is van een hoog literair niveau. De eerste afleveringen kan dit verwarrend overkomen, maar dat betert.

De prachtige muziek maakt het geheel compleet.



Dus als je nog niets onder de kerstboom hebt liggen voor jezelf: doe jezelf een plezier en bestel (let op dat je niet die belachelijke remake koopt!).

John Cook over The Singing Detective
Te koop hier voor een heerlijk prijsje
Voor sommigen: de hele serie is ook op youtube te vinden(en andere internetkanalen)

1 opmerking:

  1. Ik vond die belachelijke remake eigenlijk ook nog best goed te doen... De webshop van de Volkskrant verkoopt de dvd's niet meer, zie ik. Misschien tegen kersttijd weer ;)

    BeantwoordenVerwijderen